CINE CLUB HAL 2002

 

 

CINE  CLUB

HAL 2002

 

Als que formem part de l’actual HAL 2002, ens agrada pensar i creure’ns que som un Cineclub que ve de lluny, que tenim història.

Cal remuntar-nos a finals dels anys cinquanta per trobar-nos amb un grup d’amics amb inquietuds cinèfiles –això resta inalterable a l’actualitat, seguim sent un grup d’amics cinèfils– que sovint, d’una forma més o menys periòdica, organitzem projeccions d’un cinema diferent al que s’estava acostumat a veure als cinemes comercials.

 

És precisament en la mal anomenada dècada prodigiosa dels seixanta, a efectes purament interns, que en la malmesa cinematografia espanyola i catalana es va desenvolupar un corrent de nous cineastes amb inquietuds, tant socials com formals, que s’anomenà el Nuevo Cine Español, i del qual el Cineclub de Molins de Reies va fer ressò. La nostra vila va convertir-se en l’aparador d’un cinema nou amb la Semana del Nuevo Cine Español.

A principis dels 70, el Cineclub comprèn que no es pot seguir parlant de “nuevo cine” en aquelles condicions d’opressió i censura i va abandonar, amb un manifest que va tenir força ressò a tots els mitjans, la idea de seguir sent el marc d’exhibició d’un cinema que va perdre la seva raó de ser.

L’any 1973, una altra gent però els mateixos, el Cineclub decideix organitzar, o, més ben dit, s’inventa, les primeres 16 hores de Cinema de Terror – la primera vegada a tot l’Estat espanyol–; i tot, per diverses raons: una creença total en un gènere capaç d’atrapar l’espectador durant més de mitja jornada sense interrupció; una veritable devoció pels gèneres cinematogràfics, i un intent de reconduir la malmesa economia que patia el nostre Cineclub.

És evident, i això passa arreu, que un viatge tan llarg ha hagut de suportar anys de silenci, sense relleu de gent interessada pel cinema, problemes econòmics, una certa manca d’il·lusió, de desencant. Finalment, l’any 2002, després dels silencis esmentats, nosaltres, uns altres, els mateixos, el Cineclub, tornem a reemprendre la nostra programació estable sota el nom de CINE CLUB HAL 2002, fent un clar homenatge al geni Stanley Kubrick.