L’ENTITAT ARA …

Som una associació regida pel Decret 206/1999, de 27 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament d’organització i funcionament del Registre d’Associacions. 

Estem inscrits al registre de la Direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques de la Generalitat de Catalunya i anualment celebrem una assemblea ordinària dels socis amb dret a vot de l’entitat i quan creiem oportú convoquem assemblees extraordinàries per a temes concrets.

 

Actualment les nostres fonts d’ingressos tenen diferents orígens:

 

  •         Lloguers de bar, teatre, sala i pista
  •         Taquillatge de programació pròpia
  •         Subvencions i ajuts públics
  •         Quotes de socis

La nostra entitat acull una seixantena d’activitats durant tota la temporada. Això es tradueix en un volum de més de 12.000 espectadors repartits en la programació de les entitats que en formen part, activitats diverses de l’Ajuntament i lloguers diversos. 

 

La junta actual té vigència fins al 9 de maig de 2025 i està composada per (per ordre) Albert Homet, Jordi Margalef, Mireia Cabau, Guillem Prats, Jordi Beumala, Marta Sabater, Sergi García, Maria Padilla (presidenta) i Judit Homet.

 

Junta Peni Xibiu

T’animem a fer el pas per a associar-te amb nosaltres i permetre que aquest espai de cultura viva segueixi servint de recurs per a les entitats i iniciatives del poble…la Peni, cal!

La quota anual és de 60€ i podràs gaudir de descomptes en espectacles i lloguers d’espais.

El nom de “La Peni” ve de…

…les plantes silvestres que creixien al camp original d’on ara hi ha l’entitat.

La zona estava plena de panicals (cards), una planta amb fulles espinoses que va trobar un lloc ideal per a reproduir-se.

Així doncs, la planta i l’ús popular de l’indret va acabar donant nom i identitat a l’edifici on encara ara ens podeu trobar.

1875 a 1879 al Carrer Sant Miquel s’organitzen activitats culturals amb el nom “Escuela Dominical de Niños” i posteriorment “El Coro”.
6 de gener de 1879 Reunió constituent de la nova entitat.
8 de desembre de 1879 Inauguració pública de l’entitat al poble.
El Nadal de 1895 es fan les primeres representacions dels Pastorets d’en Frederic Soler “Pitarra”. Aquestes representacions es duien a terme en un local llogat al carrer de Sant Miquel, on es va construir un petit escenari.
L’any 1911, en Miquel Blanch i Roig funda l’Orfeó Pàtria.

Setembre de 1927 es presenta l’Esbart Dansaire de la Joventut en el marc de la Festa Major de Molins de Rei.
L’any 1917
es compren els terrenys actuals.
L’any 1920
s’aprova el projecte de construcció d’un nou edifici.
A
rran de la visita de Josep M. Folch i Torres a Molins de Rei es creen Els Pomells de Joventut, el primer dels quals va portar el nom de Pomell Català.
El Dilluns de Pasqua de 1920, la Joventut va organitzar el primer Aplec a Santa Creu d’Olorda.

29 de juny de 1921 Col·locació de la primera pedra del nou i actual edifici.
19 de juny de 1922
Inauguració oficial del nou i actual edifici.
L’any 1925
s’inicia l’activitat cinematogràfica amb la creació de la secció de cinema.
1936, l’edifici va ser confiscat per la CNT on s’hi va crear un ateneu llibertari anomenat Ateneu Cultural i de Divulgació Social.
L’any 1945, després de l’aturada de la guerra civil, l’entitat fa les funcions de centre parroquial.
L’any 1949 es reprèn l’activitat cinematogràfica a la Joventut Catòlica i s’obre amb el nom de Cinema Mont-Rosa (o Montrosa).

A partir dels anys seixanta, la Peni es converteix en un punt de reunió i de confluència de moviments de tota mena(Pasec i el Grup de Teatre Nou, Els Pastorets).
El Grup de Teatre Nou es convertiria en el
Grup de Teatre Caràtula, a iniciativa del qual s’organitzà durant uns quants anys la Roda de Teatre de Catalunya.
La inquietud d’aquells anys va fer possible també que, a banda de les activitats teatrals, es creessin seccions de l’entitat anomenades Secretariats, com el de dansa o el de cinema. 

També hi organitzava actes el Grup J, que intentava donar sortida a tota mena d’esdeveniments culturals, com xerrades, conferències o activitats musicals.

 

La Peni vol continuar sent un lloc de trobada per a totes les persones,  entitats i iniciatives privades amb interès per una cultura àmplia, oberta i integradora.

 

És per aquest motiu que durant els darrers anys La Peni ha formalitzat convenis estables amb entitats com el grup de música local Deneb, El grup de Teatre Impuls, l’Espai Xirgu i Baketomba, entre d’altres.
De la mateixa manera, el teatre ha acollit actuacions de diverses escoles de primària i secundària del municipi, de la Cuquera, La Casa Urbana, Pas a Pas, Gospel Feelings, Dance Studios, Mots i Més, concerts i actuacions de Festa Major i Fira de la Candelera.

En l’actualitat, les entitats amb conveni son La Xarxa, el Cineclub Hall 2002, el Festival de Cinema de Terror, el grup de teatre Prosceni, Balls de saló i Energia Positiva que juntament amb les seccions pròpies de l’entitat Esbart dansaire i Els Pastorets formen el teixit cultural i artístic de La Peni.

Volem que La Peni sigui un lloc de trobada per a les persones que comparteixen aquests interessos.

T’hi apuntes?