ESBART DANSAIRE DE

MOLINS DE REI

 

 

ESBART

DANSAIRE

DE

MOLINS DE

REI

 

logo-esbart-dansaire-la-peni

 

L’Esbart Dansaire té com a finalitat mantenir, recuperar i preservar els balls tradicionals catalans. Inclou el cos de ball i diversos grups infantils i juvenils.

 

logo-esbart-dansaire-la-peni
logo-esbart-dansaire-la-peni

L’Esbart Dansaire té com a finalitat mantenir, recuperar i preservar els balls tradicionals catalans. Inclou el cos de ball i diversos grups infantils i juvenils.

 

La creació de l’Esbart Dansaire es remunta cap al 1927 a Molins de Rei, quan un grup de joves amb inquietuds similars volien promoure el folklore català a la vila. Des dels inicis, el grup ha tingut com a finalitat el manteniment i la divulgació de la dansa popular dels Països Catalans (Catalunya, València i les Illes Balears), amb l’objectiu de difondre la riquesa del nostre folklore. Amb els anys, el nom del grup ha patit diferents canvis: Grup de Ballets Populars, Secretariat de Dansa de la Joventut Catòlica, Grup de Dansa, i,finalment, Esbart Dansaire.

Al llarg de la seva història, l’Esbart Dansaire ha pogut gaudir del coneixement i la professionalitat de diferents mestres de dansa: Josep Permanyer, Ignasi Vinyoles, Teresa Pagès, Bartomeu Sulleva, Sefa Arús, Ricard Capdevila, Josep Soler, Lídia Estany i Manel Carpí. En l’actualitat l’ Esbart Dansaire és conduït pel director Xavier Bagà. Anualment l’Esbart Dansaire duu a terme 2 actuacions molt significatives: una és al febrer, durant les festes del Carnestoltes, en què es representa el tradicional “Ball de l’Aristocràcia”, i l’altra és al setembre, per la Festa Major de Sant Miquel.

Tot i així, el grup es caracteritza per la col·laboració amb altres entitats de la vila per tal de fomentar i d’interrelacionar diferents formes d’expressió cultural a Molins de Rei. A més, també s’han dut a terme diversos intercanvis culturals internacionals: l’any 1989 a Suïssa, acompanyats per la Coral Quodlibet; l’any 1995 a Àustria, acompanyats pels Grallers de Castelldefels, i el 2008 altre cop a Àustria, conjuntament amb “El Camell”.

El repertori del grup és bastant ampli, ja que es composa de diferents danses de la geografia catalana, valenciana i balear. Això ha estat possible gràcies a l’esforç de moltes persones que s’han dedicat a recopilar, recuperar i ensenyar danses durant tots aquests anys. A més, en els últims anys, l’Esbart Dansaire també s’ha introduït en la representació de danses de nova creació.

PROGRAMACIÓ:

  • Recuperació i manteniment del tradicional Ball de l’Aristocràcia, des de 1982, dins les festes de Carnestoltes, ja que la tradició el lliga estretament a aquesta festa.

  • Creació i manteniment del tradicional Ball de la Petita Aristocràcia, per part del grup Infantil des de 2018. 

 

  • Actuacions dins dels actes de la Fira de la Candelera, en el marc de la Festa Major de Sant Miquel, i en altres actes puntuals a petició de l’Ajuntament. 

  • Altres actuacions de tipus popular, social o de l’àmbit privat.

PROGRAMACIÓ

 

Recuperació i manteniment del tradicional Ball de l’Aristocràcia, des de 1982, dins les festes de Carnestoltes, ja que la tradició el lliga estretament a aquesta festa.

                 

Creació i manteniment del tradicional Ball de la Petita Aristocràcia, per part del grup Infantil des de 2018. 

 

Actuacions dins dels actes de la Fira de la Candelera, en el marc de la Festa Major de Sant Miquel, i en altres actes puntuals a petició de l’Ajuntament.

 

Altres actuacions de tipus popular, social o de l’àmbit privat.